Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Sernik kokosowy z truskawkami

PRZEPIS:

  • Formę o wymiarach 20 cm na 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, po czym rozmieszczamy równomiernie na dnie wymieszane ze sobą pokruszone ciastka, masło i wiórki, lekko je ugniatając, aby wyrównać powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na godzinę. 
  • W dużej misce mieszamy twaróg, 1 puszkę mleczka kokosowego, cukier puder oraz likier (jeżeli używamy). 
  • Pozostałe mleczko kokosowe przelewamy do garnka, dodajemy żelatynę i gotujemy, ciągle mieszając, aż żelatyna się rozpuści, ale nie zagotowujemy. Ściągamy z ognia garnek, który wkładamy do zimnej wody i mieszamy, aż mleczko się ostudzi, po czym stopniowo przekładamy do pozostałych składników, za każdym razem mieszając. 
  • Masę wylewamy na ciasteczkowy spód, a na wierzch kładziemy połówki truskawek. Wkładamy ciasto do lodówki na minimum 3 godziny, aż całkowicie stężeje. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.