Sernik kokosowy z truskawkami
PRZEPIS:
- Formę o wymiarach 20 cm na 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, po czym rozmieszczamy równomiernie na dnie wymieszane ze sobą pokruszone ciastka, masło i wiórki, lekko je ugniatając, aby wyrównać powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
- W dużej misce mieszamy twaróg, 1 puszkę mleczka kokosowego, cukier puder oraz likier (jeżeli używamy).
- Pozostałe mleczko kokosowe przelewamy do garnka, dodajemy żelatynę i gotujemy, ciągle mieszając, aż żelatyna się rozpuści, ale nie zagotowujemy. Ściągamy z ognia garnek, który wkładamy do zimnej wody i mieszamy, aż mleczko się ostudzi, po czym stopniowo przekładamy do pozostałych składników, za każdym razem mieszając.
- Masę wylewamy na ciasteczkowy spód, a na wierzch kładziemy połówki truskawek. Wkładamy ciasto do lodówki na minimum 3 godziny, aż całkowicie stężeje.