Sernik z kawowym sosem

sernik kawowy sos kawowy
Ważne, aby wszystkie trzymane w lodówce artykuły (ser, jajka masło) wyciągnąć co najmniej godzinę wcześniej, aby nabrały pokojowej temperatury i sernik nie wyszedł popękany.

 

PRZEPIS:

Płatki owsiane rozdrabniamy blenderedm i mieszamy z cukrem pudrem oraz kawą. Dodajemy masło i zagniatamy lub miksujemy, aż powstanie jednolita masa, po czym równomiernie, lekko ugniatając wykładamy nią dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, o średnicy ok. 20 cm.


Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.


Ser miksujemy z cukrem pudrem, budyniem, kawą, espresso oraz rozpuszczoną czekoladą. Sprawdzamy czy masa jest odpowiednio słodka, po czym dodajemy jajka, jeden po drugim, miksując po każdym około 2 minut na gładką masę.


Przelewamy masę delikatnie do tortownicy, na owsiany spód. Pieczemy przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Sprawdzamy szpikulcem lub wykałaczką, czy środek ciasta jest ścięty, jeżeli nie to zostawiamy jeszcze na kilka minut, a jeżeli tak to otwieramy piekarnik i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy sernik się ochłodzi wstawiamy go jeszcze do lodówki na godzinę.


SKŁADNIKI NA SOS KAWOWY:

1. 3 łyżki kawy
2. 400 ml wody
3. 3 łyżki miodu
4. 1 łyżka mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:

Zaparzamy kawę , po czym odlewamy ½ szklanki, a pozostałą część przelewamy do małego garnka i zagotowujemy. Do kawy w szklance dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy, aby nie było żadnych grudek. Gotujemy minutę na wolnym ogniu, mieszając.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.