Zupa z brokułami i pieczarkami
PRZEPIS:
- Brokuł płuczemy i rozcinamy na mniejsze różyczki. Odcinamy grubsze łodygi z różyczek i kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę kroimy w piórka lub kostkę, umyte pieczarki w plastry, a czosnek drobno siekamy.
- Ser pleśniowy ścieramy na grubych oczkach tarki.
- Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
- Rozgrzewamy masło na głębokiej patelni lub w garnku, dodajemy czosnek, a chwilę później cebulę. Mieszamy do momentu, aż się zeszkli, po czym dodajemy pieczarki i oprószamy je solą, aby szybciej wyparowała z nich woda. Smażymy, aż lekko zmiękną. Pod koniec można dodać również łodygi brokułu.
- Dolewamy bulionu, zagotowujemy i dodajemy brokuły. Gotujemy 4 minuty, a następnie dodajemy ser oraz makaron, mieszamy i zostawiamy jeszcze przez minutę na wolnym ogniu.
- Zabielamy zahartowaną śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Podajemy zupę oprószoną pietruszką.
Zupa z brokułami, pieczarkami i makaronem