Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Zupa z brokułami i pieczarkami

PRZEPIS:

  • Brokuł płuczemy i rozcinamy na mniejsze różyczki. Odcinamy grubsze łodygi z różyczek i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Cebulę kroimy w piórka lub kostkę, umyte pieczarki w plastry, a czosnek drobno siekamy.
  • Ser pleśniowy ścieramy na grubych oczkach tarki.
  • Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
  • Rozgrzewamy masło na głębokiej patelni lub w garnku, dodajemy czosnek, a chwilę później cebulę. Mieszamy do momentu, aż się zeszkli, po czym dodajemy pieczarki i oprószamy je solą, aby szybciej wyparowała z nich woda. Smażymy, aż lekko zmiękną. Pod koniec można dodać również łodygi brokułu.
  • Dolewamy bulionu, zagotowujemy i dodajemy brokuły. Gotujemy 4 minuty, a następnie dodajemy ser oraz makaron, mieszamy i zostawiamy jeszcze przez minutę na wolnym ogniu.
  • Zabielamy zahartowaną śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • Podajemy zupę oprószoną pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.