Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Bakłażanowe krążki z tahini i granatem

PRZEPIS:

  • Bakłażana płuczemy, odcinamy zieloną końcówkę i kroimy w około 0,5 cm krążki, które wykładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. 
  • Nacinamy lekko miąższ każdego z krążków, po czym skrapiamy oliwą, przyprawiamy obficie solą oraz pieprzem i oprószamy mielonymi ziarnami kolendry oraz tymiankiem.
  • Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut, aż będą miękkie. 
  • Na każdy krążek kładziemy odrobinę tahini**, kilka ziaren granatu oraz posiekaną natkę pietruszki. Można jeszcze lekko skropić oliwą. Orzeszki piniowe również dobrze się komponują z resztą. 
  • *może być również ogólnodostępna odmiana, czyli grubsza i gruszkowata, ale przy dostępności warto zakupić węższą, bo będzie w sam raz „na kęsa”.
  • **tylko lekkie muśnięcie tahini, bo inaczej zdominuje smak całej przekąski, a przez swoją konsystencję zapcha nieprzyjemnie buzię. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.