Makaron z kurkami i cukinią
PRZEPIS:
- Nastawiamy wodę na makaron z dodatkiem 2 łyżeczek soli.
- Na patelni rozgrzewamy olej, po czym szklimy na nim cebulę. Dodajemy oczyszczone kurki i smażymy je przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cukinię i podsmażamy 3 minuty, po czym zalewamy całość bulionem (lub bulionem z dodatkiem wina), przykrywamy patelnię i dusimy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Nastawiamy makaron do gotowania.
- Z patelni zdejmujemy pokrywkę i smażymy, aż wyparuje nadmiar wody. Pod koniec doprawiamy koperkiem, solą oraz pieprzem. Dodajemy zahartowaną śmietanę (rozrobioną z kilkoma łyżkami gorącego wywaru z patelni), mieszamy i zdejmujemy z ognia.
- Podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy starym żółtym serem.