Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Makaron z kurkami i cukinią

PRZEPIS:

  • Nastawiamy wodę na makaron z dodatkiem 2 łyżeczek soli. 
  • Na patelni rozgrzewamy olej, po czym szklimy na nim cebulę. Dodajemy oczyszczone kurki i smażymy je przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cukinię i podsmażamy 3 minuty, po czym zalewamy całość bulionem (lub bulionem z dodatkiem wina), przykrywamy patelnię i dusimy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Nastawiamy makaron do gotowania.
  • Z patelni zdejmujemy pokrywkę i smażymy, aż wyparuje nadmiar wody. Pod koniec doprawiamy koperkiem, solą oraz pieprzem. Dodajemy zahartowaną śmietanę (rozrobioną z kilkoma łyżkami gorącego wywaru z patelni), mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  • Podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy starym żółtym serem. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.