Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Taoistyczny duet

We własnej kuchni można poznawać orientalną kulturę nie tylko poprzez smak, ale również formę przygotowania i podania dania. Jednym ze sposobów może być przygotowanie posiłku w iście taoistycznym duchu.

Taoizm bazuje m.in. na harmonizowaniu się ze wszechświatem, jak i koncentrowaniu na prostych i naturalnych właściwościach rzeczy. Jeżeli w trakcie przygotowania dania koncentrujemy się na odpowiednim balansie składników tak, aby każdy pełnił istotną rolę w daniu i nie ginął lub dominował nad innymi, a tworzył zharmonizowaną całość, to jednocześnie praktykujemy taoistyczne nauki.


Przy takim podaniu nie ma możliwości, aby kremy w jakimś stopniu nie zmieszały się ze sobą, dlatego balans smaków jest istotny, nie tylko ze względu na chęć zagłębienia się we wschodnie filozofie. Uzyskamy taki zachowując kontrast podobny kolorom: pikantne-łagodne, wyraziste-kremowe, słodkie-kwaśne…

Poniżej przykładowe, kalafiorowo-pomidorowe połączenie, natomiast tego typu duetów może być nieskończona ilość. TUTAJ znajdziesz wiele inspiracji na kremowe zupy.

PRZYGOTOWANIE BIAŁEGO KREMU:

  • Kalafiora myjemy, po czym odcinamy liście oraz głąb i dzielimy na małe kwiaty. Zagotowujemy wodę w garnku, solimy i wkładamy kalafiora. Gotujemy przez 5 min na wolnym ogniu i wyjmujemy z wody. Niewielką ilość wody można użyć zamiast bulionu (np. 100 ml).
  • Rozgrzewamy olej sezamowy w garnku lub na głębokiej patelni, po czym dodajemy liście kaffiru i pokrojony w cienkie plastry por. Smażymy przez około 2 minuty, często mieszając. Dodajemy kalafior i smażymy jeszcze 2 min (w razie potrzeby dodajemy olej).
  • Zalewamy bulionem, dodajemy szafran, zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez minutę, dwie. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem wraz z mleczkiem kokosowym (wyjmując uprzednio liście kaffiru). Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
  • Krem dobrze komponuje się z dodatkiem sezamu.

PRZYGOTOWANIE CZERWONEGO KREMU:

  • Czosnek oraz imbir obieramy i drobno siekamy. Paprykę płuczemy i kroimy w małą kostkę.
  • Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy na nim chwilę czosnek, a następnie dodajemy paprykę i mieszając od czasu do czasu, smażymy przez 1-2 minuty.
  • Przekładamy paprykę oraz pomidory do kielicha blendera lub innego wysokiego naczynia i miksujemy na gładki krem. (dla ułatwienia można dodać trochę bulionu).
  • Krem łączymy z bulionem i gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy solą (lub sosem sojowym) oraz pieprzem do smaku. Czasem warto dodać też odrobinę cukru, zależnie od smaku produktów.
  • Jeden krem przelewamy do połowy miski, a drugi lejemy pomału po łyżce lub łopatce, tak aby nie mieszał się z uprzednim.
  • Proponujemy podawać zupę z grzankami serowymi lub z domowym pesto bazyliowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.