Filety drobiowe z konfiturą żurawinową i białą kapustą
Do przygotowania potrawy możemy użyć gotowej konfitury żurawinowej do mięs, natomiast najlepiej jest przygotować ją samemu, aby nadać potrawie wyrazistości.
Przepis na domową konfiturę żurawinową znajdziesz klikając w link:
Konfitura żurawinowa do mięs i serów
PRZEPIS:
- Kapustę szatkujemy, a cebulę kroimy w grubą kostkę.
- Do naczynia żaroodpornego nalewamy 2 cm warstwę wody. Wykładamy naczynie kapustą, po czym cebulą i rozmarynem. Posypujemy 1 łyżką czybrycy.
- Całość pokrywamy żurawinową konfiturą. Na wierzch kładziemy piersi z kurczaka i oprószamy je solą, pieprzem oraz czubrycą.
- Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez około godzinę, aż mięso będzie gotowe (można przekroić, aby sprawdzić czy nie jest surowe w środku).