Krem z opieniek
Opieńki chociaż nie tak znane jak borowiki, kurki czy inne grzyby są równie dobre a nawet, odpowiednio przyrządzone, smaczniejsze. Dodatkowo zbiera je się bardzo łatwo i przyjemnie, ponieważ rosną w grupach i zazwyczaj znajdując jedną gromadę znajdziemy w niewielkiej odległości następną i można w niedługim czasie załadować cały koszyk grzybami.
W kuchni najlepiej komponują się z masłem, u nas jest to nieodłączny składnik przyrządzania opieńków.
PRZEPIS:
- Odcinamy końcówki grzybów, po czym wrzucamy wszystkie do durszlaka opłukujemy je lekko, posypujemy obficie mąką, mieszamy wszystko i płuczemy. Można również wyczyścić grzyby w tradycyjny sposób, skrobiąc je nożykiem, ale metoda z mąką jest dużo szybsza.
- Opieńki i cebulę kroimy w grubą kostkę (kilka małych grzybów zostawiamy w całości do dekoracji zupy). Smażymy wszystko na rozgrzanym maśle przez 5 minut mieszając, zalewamy bulionem i gotujemy 10 minut.
- Gotujemy makaron. W tym czasie dodajemy do wywaru mascarpone, zioła, przyprawy i wszystko razem miksujemy. Ewentualnie doprawiamy mocniej solą i pieprzem, wedle gustu. Wykładamy makaron na dno salaterki, zalewamy kremem i dekorujemy podsmażonymi, małymi opieńkami.