Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Mie z kurczakiem i papryką

PRZEPIS NA AZJATYCKIE DANIE, MAKARON MIE Z KURCZAKIEM I PAPRYKĄ:

  • Kurczaka czyścimy, kroimy w mniejsze kawałki i oprószamy obficie pieprzem oraz solą (ewentualnie również oregano).
  • Makaron Mie zagotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj są to 4 minuty) i odcedzamy.
  • Papryki płuczemy, drylujemy i kroimy w paski. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
  • Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej sezamowy (minimum 3 łyżki) i dodajemy czosnek, a po chwili kurczaka i smażymy do miękkości, od czasu do czasu mieszając (około 8 minut).
  • Dokładamy paprykę i mieszając smażymy, aż delikatnie zmięknie, po czym dodajemy makaron.
  • Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i podduszamy przez 2 minuty, a na koniec oprószamy posiekaną pietruszką.
  • *można też połączyć natkę pietruszki z kolendrą, jeżeli ktoś nie ma do niej zastrzeżeń.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *