PRZEPIS NA AZJATYCKIE DANIE, MAKARON MIE Z KURCZAKIEM I PAPRYKĄ:
Kurczaka czyścimy, kroimy w mniejsze kawałki i oprószamy obficie pieprzem oraz solą (ewentualnie również oregano).
Makaron Mie zagotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj są to 4 minuty) i odcedzamy.
Papryki płuczemy, drylujemy i kroimy w paski. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej sezamowy (minimum 3 łyżki) i dodajemy czosnek, a po chwili kurczaka i smażymy do miękkości, od czasu do czasu mieszając (około 8 minut).
Dokładamy paprykę i mieszając smażymy, aż delikatnie zmięknie, po czym dodajemy makaron.
Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i podduszamy przez 2 minuty, a na koniec oprószamy posiekaną pietruszką.
*można też połączyć natkę pietruszki z kolendrą, jeżeli ktoś nie ma do niej zastrzeżeń.