Jesienna zupa po meksykańsku
PRZEPIS:
- Kukurydzę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, przez około 5 minut. Następnie odcinamy nożem ziarna, a pozostałą kolbę można dodać do gotującego się bulionu drobiowego lub warzywnego.
- Dynię kroimy w ćwiartki, usuwamy nasiona i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
- Piersi z kurczaka przyprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie smażymy na oleju lub maśle klarowanym po 3 minuty z obu stron, przykrywając w trakcie smażenia patelnię pokrywką.
- Na patelni po kurczaku szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażamy przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Dynię obieramy i kroimy miąższ oraz kurczaka w kostkę, po czym przekładamy wraz z cebulą, papryką i kukurydzą do dużego garnka. Całość zalewamy bulionem, dodajemy przecier, doprawiamy jalapeño, oregano, bazylią, solą oraz pieprzem do smaku i gotujemy przez 10 minut na minimalnym ogniu, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.