Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Sajgonki ze szpinakiem i krewetkami

PRZEPIS:

  • Krewetki pozbywamy pancerza i oczyszczamy, a następnie wrzucamy do gotującej się wody na około 2 minuty.
  • Czosnek drobno siekamy, szpinak płuczemy, a sezam prażymy na patelni na złoto-brązowy kolor.
  • Przekrojone na pół krewetki (niekoniecznie) łączymy z czosnkiem, 1 łyżką sosu sojowego i 1/2 łyżeczki pieprzu.
  • Szpinak kroimy na mniejsze kawałki i blanszujemy chwilę na patelni, aż zwiędnie, po czym odlewamy wodę. Doprawiamy pieprzem oraz łyżką sosu sojowego, dolewamy 1-2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy. Łączymy z krewetkami.
  • Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie przez około 10 sekund, aż zrobi się miękki i wyciągamy na bawełniany ręcznik. Nakładamy 2 łyżki farszu na naleśnik. Zwijamy z jednej strony w rulon, a mniej więcej w połowie składamy boki i zwijamy do końca. Nadziany farszem naleśnik obtaczamy w sezamie.
  • Powtarzamy czynność z kolejnymi plackami.
  • W tym miejscu można już skończyć, natomiast warto jeszcze podgrzać sajgonki na parze. Można też rozgrzać na patelni cienką warstwę oleju sezamowego i delikatnie podsmażyć je z każdej strony.
  • Podajemy z sosem sojowy, chili lub orzechowym z tego przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.