Krewetki pozbywamy pancerza i oczyszczamy, a następnie wrzucamy do gotującej się wody na około 2 minuty.
Czosnek drobno siekamy, szpinak płuczemy, a sezam prażymy na patelni na złoto-brązowy kolor.
Przekrojone na pół krewetki (niekoniecznie) łączymy z czosnkiem, 1 łyżką sosu sojowego i 1/2 łyżeczki pieprzu.
Szpinak kroimy na mniejsze kawałki i blanszujemy chwilę na patelni, aż zwiędnie, po czym odlewamy wodę. Doprawiamy pieprzem oraz łyżką sosu sojowego, dolewamy 1-2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy. Łączymy z krewetkami.
Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie przez około 10 sekund, aż zrobi się miękki i wyciągamy na bawełniany ręcznik. Nakładamy 2 łyżki farszu na naleśnik. Zwijamy z jednej strony w rulon, a mniej więcej w połowie składamy boki i zwijamy do końca. Nadziany farszem naleśnik obtaczamy w sezamie.
Powtarzamy czynność z kolejnymi plackami.
W tym miejscu można już skończyć, natomiast warto jeszcze podgrzać sajgonki na parze. Można też rozgrzać na patelni cienką warstwę oleju sezamowego i delikatnie podsmażyć je z każdej strony.
Podajemy z sosem sojowy, chili lub orzechowym z tego przepisu.