Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Placuszki bananowo-jaglane

PRZEPIS:

  • Kaszę płuczemy dokładnie, aż woda będzie klarowna, a następnie przesypujemy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu do miękkości, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. 
  • W dużej misce rozgniatamy widelcem banany.
  • Wbijamy jajka, a następnie dodajemy kaszę, mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia.
  • Wszystko mieszamy do momentu uzyskania jednolitej i gęstej konsystencji.
  • Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i formujemy placki z niewielkich porcji masy.
  • Placki smażymy na minimalnym ogniu około 1 minutę, po czym przekładamy na drugą stronę i również zostawiamy na minutę lub do momentu, aż będą miały złotobrązowy kolor.
  • Przed smażeniem każdej porcji placków dodajemy odrobinę tłuszczu na patelnię.
  • Podajemy z ulubioną konfiturą, jogurtem, świeżymi owocami, oblane czekoladą lub z innymi słodkimi dodatkami. Świetnie z tymi plackami komponuje się sos orzechowy z tego przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.