Zupa krem z pieczoną dynią piżmową i rozmarynem

dynia piżmowa rozmaryn bulion zupa z dyni z rozmarynem

PRZEPIS:

Usuwamy gniazdo nasienne papryki i kroimy ją wzdłuż na 3 części. Cebulę kroimy na pół, zostawiając w łupinie. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, również zostawiając skórę.


Warzywa wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut, do momentu aż dynia będzie miękka.


Cebulę oraz dynię obieramy i razem z papryką przekładamy do garnka. Dodajemy liście rozmarynu i zalewamy bulionem.


Całość zagotowujemy i na małym ogniu zostawiamy jeszcze na 10 minut. Następnie, gdy zupa lekko przestygnie miksujemy ją na gładki krem i ponownie zagotowujemy. 


Zupę można podawać z tartym żółtym serem, np. długo dojrzewającym, oprószoną suszonym rozmarynem.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.