Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Zupa z bobem na wędzonce

PRZEPIS:

  • Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Bób gotujemy w litrze osolonej wody przez 15 minut, po czym obieramy go ze skórki. W tym czasie myjemy dobrze ziemniaki (młodych nie musimy obierać) i kroimy w cienkie, około 0,5 centymetrowe plastry.
  • W dużym garnku rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy boczek i smażymy 5 minut na małym ogniu mieszając. Dodajemy cebulę i smażymy kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż będzie szklista. Dokładamy ziemniaki i smażymy około 2-3 minut. Całość zalewamy bulionem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie (około 15 minut).
  • Do kubka nalewamy śmietanę i kilka łyżek wywaru, jedna po drugiej, za każdym razem mieszając, po czym dodajemy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy lekko solą, mając na uwadze, że w końcowym etapie dodamy słoną fetę, więc nie możemy z nią przesadzić. Następnie przyprawiamy pieprzem wedle gustu (u nas dania zawsze są wyraziście ostre, więc dajemy około 2 łyżeczek do zupy). Dodajemy posiekany koperek oraz bób. Gotujemy 5 min. Do jednej porcji zupy dodajemy łyżkę pokrojonego sera feta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.