Potrawka dyniowo-kurkowa
SKŁADNIKI
400 g upieczonej dyni (może być dynia piżmowa lub połączenie obu)
1/2 szklanki suszonych kurek lub 1 szklanka świeżych
1-2 małe, suszone papryczki chili (można pominąć)
1 łyżeczka świeżego tymianku (ewentualnie suszony)
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżka przecieru pomidorowego
Takie dyniowe potrawki często goszczą na naszym stole jesienią. Można je modyfikować wedle upodobań, jak i zawartości lodówki, a dodatkowo rozgrzewają i dodają energii.
Spróbuj również paprykowej wersji –> link
PRZEPIS:
- Suszone kurki wraz z liśćmi laurowymi zalewamy ciepłą wodą (0.5 cm ponad poziom kurek) i odstawiamy na 30 minut. Następnie odlewamy nadmiar wody i suszymy kurki papierowym ręcznikiem. Świeże kurki dokładnie czyścimy na sitku pod bieżącą wodą, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Cebulę obieramy i kroimy w niewielką kostkę, a kurki drobno siekamy. Obrany seler ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Kaszę przesypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą do momentu, aż woda przestanie być mętna i zrobi się przejrzysta. Dodatkowo warto jeszcze przelać kaszę wrzątkiem, aby nie miała goryczkowego posmaku. Następnie zagotowujemy w garnku 2,5 szklanki wody, po czym solimy, dodajemy olej oraz kaszę i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, po czym zdejmujemy z ognia na 5 minut pod przykryciem, a następnie odkrywamy garnek i zostawiamy do odparowania.
- Rozgrzewamy patelnię i roztapiamy na niej masło z dodatkiem liści laurowych i chili. Następnie dodajemy cebulę i podsmażamy do momentu, aż zrobi się szklista. Dokładamy kurki i smażymy przez 3 minuty na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, po czym dodajemy seler i smażymy całość przez 4-5 minut również co jakiś czas mieszając.
- Przecier rozrabiamy z bulionem warzywnym (lub wodą) i dodajemy do dania wraz z liśćmi laurowymi, chili, tymiankiem oraz czosnkiem niedźwiedzim, a następnie gotujemy bez pokrywki na małym ogniu do momentu, aż woda wyparuje, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania wyjmujemy liście laurowe oraz chili i dodajemy pokrojoną w dużą kostkę dynię. Całość delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Gotowe danie podajemy w towarzystwie kaszy jaglanej ale dobrze komponuje się również z kaszą jęczmienną lub gryczaną.